Psykbussen i tidningarna 22 juli 2021

https://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/psykbussen-vackte-nyfikenhet-och-spred-kunskap-bc00e944/

Maria Samuelsson är en av arrangörerna och en av drivkrafterna i arrangemanget.
Foto: Eva Sonesson
På Kiviksmarknad 2019 var det en röd dubbeldäckare som drog till sig uppmärksamheten, men även utan den är intresset stort. Turister och stadsflanörer stannar till, tittar på informationsmaterialet och tar en kopp kaffe och byter ett par ord.

– Intresset är stort, säger Maria Samuelsson från föreningen Samvärket och berättar att det är människor i alla åldrar som stannar och med olika relation till psykisk ohälsa – eller psykisk sjukdom, vilket inte måste vara samma sak.

– En kvinna berättade att hon vaknar med ångest varje natt, en att hon arbetar i psykiatrin, en man arbetar som lärare och vill veta mer. Andra tittar bara på informationsmaterialet och tar kanske en broschyr innan de går vidare.

Stefan Wallerek från RSMH bjuder nyfikna på kaffe, svarar på frågor och berättar om de olika verksamheterna.
Foto: Eva Sonesson
Och att sprida information, minska fördomar och ge mod och sammanhang att prata är syftet med hela arrangemanget, som är ett samarrangemang mellan flera olika intresseorganisationer, där RIksförbundet för Social och Mental Hälsa samt Föreningen Samvärket står som huvudarrangör.

Delaktiga är också flera studieförbund, både ABF och Vuxenskolan är på plats.

I deras kursutbud finns flera studiecirklar som riktar sig till den som vill veta mer eller söker ett sammanhang.⁠


https://www.osterlenmagasinet.se/simrishamn/psykbussen-rullar-in-i-sydost-af1e1abc/

Kategorier: